• ד"ר נינה פינטו-אבקסיס, המחלקה לספרות עמ"י והמרכז לחקר הלאדינו, אוניברסיטת בר-אילן

ד"ר נינה פינטו-אבקסיס, כלת פרס בן-צבי לחקר קהילות ישראל במזרח לשנת תשע"ה

תאריך: 2015-03-29 שעה: 14:12

ד"ר נינה פינטו-אבקסיס, חוקרת במחלקה לספרות עם ישראל ובמרכז לחקר הלדינו באוניברסיטת בר-אילן, תקבל בחודש הבא (ל' בניסן, 19 באפריל) את פרס בן-צבי לחקר קהילות ישראל במזרח לשנת תשע"ה, על ספרה "הטווס המגוהץ וחצי האישה: כינויים, הומור ופולקלור בשיח היום יום של יהודי טיטואן דוברי החכתייה", שיצא בהוצאת יד יצחק בן-צבי.

במהלך העבודה על הספר גילתה ד"ר פינטו-אבקסיס את שפת האם שבה דיברה ובה דיברו הוריה,החכתייה, שפה שבה דיברו  יהודי מרוקו הספרדית,אבל העלימו אותה  ובמקומה דיברו באופן רשמי בספרדית.

בנימוקים להענקת הפרס נכתב: "בספרה 'הטווס המגוהץ וחצי האישה: כינויים, הומור ופולקלור בשיח היום יום של יהודי טיטואן דוברי החכתייה',  המחברת מעמיקה חקור בנסיבות היווצרותו של הומור אתני בעל סממנים מקומיים ייחודיים והדים אוניברסאליים רחבים. היא מציגה, מסבירה ומנתחת לעומק את סוגת הכינויים הפרטיים שהיו נהוגים בקרב יהודי טיטואן שבצפון מרוקו, בהתבסס על מאגר ידע רב היקף של מסורות בעל-פה ובכתב. בקיאותה הלשונית ואורינותה התרבותית, וכן רשת המידענים הענפה שגייסה, מקנים לספר תוקף מחקרי רציני. בד בבד עם עומק העיון והמחקר שבו מתאפיין הספר הוא שופע צבעוניות מלאת חיים ורווית שעשוע".

ד"ר נינה פינטו-אבקסיס היא חוקרת ומלמדת במרכז לחקר הלאדינו על שם נעימה ויהושע סלטי שבאוניברסיטת בר-אילן ובאוניברסיטה הפתוחה. המחברת זכתה בפרס על שם רפאל פטאי לעבודת דוקטור של התכנית לפולקלור ולתרבות עממית באוניברסיטה העברית. מחקריה התפרסמו בכתבי עת מדעיים בארץ ומחוצה לה והם מתמקדים בהומור בקבוצות חברתיות מגוונות בישראל ובקשרים בין לשון ופולקלור בסוגות שיח שונות.