• נשיא האוניברסיטה, פרופ' משה קוה, בפתיחת תכנית "ניצוצות שחר". מימין: רקטור האוניברסיטה, פרופ' חיים טייטלבאום וראש המכון הגבוה לתורה, הרב שבתי רפפורט

התכנית "ניצוצות שחר" - פורום שיח לאתגרים בחזית המדע והחשיבה היהודית - תורנית הושקה במכון הגבוה לתורה

תאריך: 2012-10-18 שעה: 8:22

התכנית ניצוצות שחר – פורום שיח לאתגרים בחזית המדע והחשיבה היהודית תורנית הושקה (יום ד') במכון הגבוה לתורה. התכנית ניצוצות שחר הינה תכנית שנתית  לדוקטורנטים מצטיינים מכל תחומי המדע. הקבוצה תקיים פעילות לימודית חודשית קבועה ובכל מפגש יתקיים לימוד תורני בנושא העומד בחזית המחקר המדעי.
    בסיום השנה יערך כינוס מסכם בו יוצגו תוצרי המפגשים בשיתוף אוניברסיטת קולומביה.

בין הנושאים שיילמדו בתכנית: כלכלה ותורת הביטוח החברתי, חשיבה בין דורית וקיימות , יצירתיות ונוירו-פסיכולוגיה, רציונליות וקבלת החלטות, סרטן ואימונולוגיה, מאי- סדר דומם לסדר חי, ממשקי אדם מכונה, קוונטים וחשמל, זיהוי מחברים באמצעים סטטיסטיים, שגעון ותבונה, סוציולוגיה של הרפואה , זיהוי מינים, אדריכלות ותכנון ערים, מעמד משפטי של פליטים ועוד.

הרב שבתי הכהן רפפורט ראש בית המדרש במכון הגבוה לתורה וראש התכנית ציין: "יש בתכנית זו גישה חדשה לתורה ומדע שעיקרה הוא כשיש חידוש במדע זה מצריך  חשיבה תורנית חדשה.  אנחנו מחפשים את החשיבה  התורנית  החדשה ומקווים שהיא תוכל להפרות  את החשיבה המדעית".

פרופ' משה קוה נשיא אוניברסיטת בר-אילן בירך את הדוקטורנטים המצטיינים ואמר  "כל אחד ואחד מכם הוא שליח המחבר בין העולמות   ובכך אתם שליחים נאמנים לדור הבא שיקבל את תנובתכם המחקרית החשובה והחלוצית ".

פרופ' חיים טייטלבאום רקטור האוניברסיטה ציין  מתוך דבריו של הרב פרופ' דניאל שפרבר נשיא המכון הגבוה לתורה את הדברים המייחדים את אוניברסיטת בר-אילן משאר המוסדות האקדמיים : דבר ראשון קיומה של הפקולטה למדעי היהדות, העובדה שבבר אילן  מחייבים לימודי יסוד ביהדות  וכן קיומם של המכון הגבוה לתורה לגברים והמדרשה לנשים.

פרופ' מירי פאוסט  סגנית הרקטור קישרה בהרצאתה   בין פרשת השבוע, פרשת נח, לבין פרויקט מחקר הנערך במעבדת מוח ושפה שבמרכז הרב-תחומי לחקר המוח וכותרתה "ממגדל בבל לעולם גלובלי: היבטים מוחיים ושפתיים של אתגר הרב-לשוניות"   "סיפור מגדל בבל מתאר מעבר מעולם שבו דברו בני האדם בשפת אם אחת משותפת, למציאות הממשיכה להתקיים גם בעולם המודרני, שבה מרבית האנשים אינם יכולים להסתפק בשפת אם אחת ועליהם להתמודד עם האתגר של רכישת שפות נוספות. למרות הבסיס האוניברסלי של כל השפות האנושיות". עוד הוסיפה פרופ' פאוסט  "קיימים הבדלים שונים ביניהן גם בייצוג המוחי. מעבר לכך, השונות הבינאישית ביכולת לרכוש שפות זרות גדולה בהרבה מזו הקיימת ברכישת שפת אם, מה שמעיד כנראה על כך ששפות זרות מנצלות מערכת מוחית משנית ה"מולבשת" על מערכת שנועדה במקורה לרכישת שפת אם. ממצאי מחקרים שנערכו במעבדת מוח ושפה מצביעים על כך שאנשים המתקשים ברכישת שפות זרות, למרות שאינם מתקשים בתפקוד בשפת אימם מראים יעילות פחותה של מנגנונים מוחיים ושפתיים ספציפיים הקשורים למערכת צלילי השפה. קשיים אלה הם כנראה המחיר של המעבר ממציאות של שפת אם אחת לזו של ריבוי  שפות "

הרב שבתי הכהן רפפורט דיבר בהרצאתו על תורת האינפורמציה. דיסציפלינה מתמטית-שימושית בהנדסת התקשורת שפרצה לשלל תחומים אחרים עוסקת בכימות המאפיינים הסטטיסטיים של מידע הזורם בקוי תקשורת.
    "החידוש שבתורת האינפורמציה סולל דרך להבין סוגיות תורניות עמומות, העוסקות בהישענות על המידע הכתוב, כדי להסיק ממנו מסקנות הנוגעות לרבדים סמויים של משמעות וכוונה, אבטחת המידע, ועמידה בתקנים נחוצים. בירור היסודות של סוגיות כאלה באמצעות תורת האינפורמציה יסייע להבין גם עקרונות מחשבתיים-תורניים וגם יהיה יישומי, הלכה למעשה. יצירתיות מחשבתית כזו נוגעת הן בצד התורני של העיון והן בתובנות המחקריות-מדעיות  שלו".

עוד השתתפו בפורום פרופ' גיל אפשטיין דקן בית הספר ללימודים מתקדמים באוניברסיטת בר-אילן  וד"ר ישראל בלפר  מרכז התכנית 'ניצוצות שחר'.