• ד"ר גיא ברכה

תאריך: 2012-07-08 שעה: 8:33

ד"ר גיא ברכה, תלמיד מחקר במחלקה לתולדות ישראל ע"ש קושיצקי נבחר לעמית מחקר בקרן טוני ועודד אלישר. טוני ועודד אלישר הקימו במכון בן צבי קרן מיוחדת לעידוד מחקרים ופרסומים על היישוב הספרדי בארץ ישראל מגירוש ספרד עד הצהרת בלפור, ועל תולדות מגורשי ספרד בארצות שבנתיבי הגעתם לארץ ישראל והתיישבותם בה. בכל שנה מוגשות בדרך כלל 2-3 מועמדויות. השנה הוגשו 11 מועמדויות מכל האוניברסיטאות וד"ר ברכה זכה במלגה היוקרתית.

במסגרת המלגה, ישמש ד"ר ברכה כעמית מחקר לנושא יהודי לבנון. נושא זה עדיין מצומצם ובשנים האחרונות הולך וצובר תאוצה. המחקר יבחן היבטים שונים של קהילות אלו, כגון יצירה ספרותית, ארגון קהילתי, כלכלה וכו' ומכוון להרחיב את הידיעות על קהילות אלו שהיו כה קרובות לארץ ישראל ונותרו נעלמות מבחינת המחקר.

עבודת הדוקטורט של ד"ר ברכה עסקה בעיתון יהודי שיצא בבירות בשפה הערבית, "א?ל?ע?אל?ם אלא?ס?ר?אא?יל?י" (העולם היהודי), אשר היה בטאונם של כלל יהודי סוריה ולבנון. הדוקטורט שפך אור על חוגי המשכילים בסוריה ולבנון ואופקיהם התרבותיים. העבודה נעשתה תחת הנחייתו של פרופ' ירון הראל, במחלקה לתולדות ישראל ע"ש קושיצקי.