אוניברסיטת בר-אילן תעניק לשחקן שלמה בר-שביט תואר דוקטור לשם כבוד | אוניברסיטת בר-אילן

• השחקן שלמה בר-שביט

אוניברסיטת בר-אילן תעניק לשחקן שלמה בר-שביט תואר דוקטור לשם כבוד

תאריך: 2012-05-15 שעה: 11:30

אוניברסיטת בר-אילן תעניק תואר דוקטור לשם כבוד לשלמה בר-שביט, מגדולי שחקני התיאטרון בישראל ומעמודי התווך של תיאטרון "הבימה". מאחוריו קריירה בת 60 שנה כשחקן וכמנהל אמנותי של התיאטרון והוא גם חתן פרס האקדמיה הישראלית לתיאטרון על מפעל חיים לשנת 2000.

שלמה בר-שביט נולד ב-1929 בשכונת שערי צדק בירושלים בשם שלוימל'ה פרידמן. (את השם "שלוימל'ה" הוא מעדיף לשמר עד היום). אביו היה פועל בניין ואמו, שהייתה דודנית של הרב יוסף שלום אלישיב, הייתה אחות. כילד נדד בין מוסדות שונים בקיבוצים ואת קריירת התיאטרון שלו התחיל בגיל 9, כאשר הזדמן במקרה להשתתפות בהצגה במוסד הנוער שבו למד. בפעם הראשונה חווה את החוויה והחליט כי הוא רוצה להיות שחקן.

לימים הגדיר את ילדותו הלא פשוטה כחלק המשמעותי בחייו שאותו נשא ואף הביא אל תוך מכלול התפקידים התיאטרליים שגילם.
    בשנת 1947 נסע לתל אביב כדי להצטרף למבחנים לקראת קבלה לתיאטרון "הבימה". בכירי התיאטרון הבחינו בכישרונו הרב והחליטו פה אחד לקבלו לסטודיו האומנותי. ב-1948 התגייס לצה"ל ושירת בלהקה הארצית ובלהקת הזמר של הפלמ"ח – הצ'יזבטרון.

התפקיד הראשון שגילם היה בהצגה "בערבות הנגב" מאת יגאל מוסינזון. מאז גילם כ-260 תפקידים שונים- מספר שיא בתולדות התיאטרון בארץ-במחזות קלסיים, יהודיים, מודרניים ומקוריים. היה חבר בהנהלת התיאטרון ואף שימש שנתיים מנהלו האומנותי. בין היתר השתתף בהצגות "פר גינט", "שמו הולך לפניו", "המלך ליר", "ממלא המקום", "ריצ'רד השלישי", "הקמצן", "טרטיף" ועוד. הוא גם שיחק במחזות זמר כ"אירמה לה דוס", "קזבלן", "כנר על הגג", "גבירתי הנאוה" ו"סיפור הפרברים". הוא גם הקליט אלבומים עם סיפורים ואגדות לילדים.

משמלאו לו 80 העלה הצגת יחיד בשם "שחקן מפתח" שבה סיפר את סיפור חייו בשילוב הקלטות וקטעי סרטים של גדולי שחקני "הבימה". הוא גם הוציא ספר בשם "הנשמה התשיעית" המגולל את סיפור חייו.

שלמה בר-שביט זכה בפרס התיאטרון הישראלי על מפעל חיים לשנת 2000 ובתואר "יקיר העיר תל אביב". הוא מוסיף לשחק עד היום. מתגורר עם אשתו בתל אביב ולהם שלושה ילדים.

כהוקרה על פועלו הרב כשחקן וכמנהל אמנותי של תיאטרון "הבימה" במשך עשרות שנים ועל תרומתו לעיצוב דמותה של התרבות הישראלית, מעניקה אוניברסיטת בר-אילן לשלמה בר-שביט את התואר דוקטור לשם כבוד.