• פרופ' אלעזר טויטו ז"ל

כנס בינלאומי בפרשנות המקרא לזכרו של פרופ' אלעזר טויטו נערך בבר-אילן

תאריך: 2011-06-12 שעה: 14:48

המחלקה לתנ"ך של בר-אילן ומכללת אורות ישראל באלקנה, ערכו לפני שבועיים כנס בנושא: "הפשטות המתחדשים – פרשנות רשב"ם למקרא" לזכרו של פרופ' אלעזר טויטו ז"ל (תרפ"ט–תש"ע, 1929–2010). פרופ' טויטו היה מבכירי החוקרים בעולם בפרשנות המקרא היהודית, וחלק גדול ממחקריו הוקדש לפרשנותם של רש"י ושל רשב"ם.

כל הדוברים במושב הפתיחה: נשיא האוניברסיטה, פרופ' משה קוה, נשיא מכללת אורות ישראל, הרב פרופ' נריה גוטל, ראש המחלקה לתנ"ך, פרופ' אליהו עסיס, והבן הרב אוריאל טויטו, עמדו על אישיותו הגדולה של החוקר המנוח, על נועם הליכותיו, ובמיוחד על ענוותנותו. פרופ' קוה אף ציין נתון מפתיע, הנותן משמעות גדולה לפעילות האוניברסיטה בתחום כזה. לפי חישוביו, עד היום למדו במסגרת לימודי היסוד ביהדות כ-120,000 איש.

הכינוס כלל ארבעה מושבים, כשבכל מושב שלוש הרצאות. בין המרצים בלטו שלושה חוקרים חשובים מחו"ל: הפרופסורים מאיר לוקשין מאוניברסיטת יורק שבטורנטו ואפרים קנרפוגל ומרדכי כהן מישיבה-אוניברסיטה בניו-יורק. מאוניברסיטת בר-אילן הרצו: ד"ר יצחק גוטליב, ד"ר יהונתן יעקבס, הדוקטורנטית נאוה כהן, ד"ר אהרון מונדשיין, פרופ' אוריאל סימון ופרופ' אליהו עסיס. מאוניברסיטאות אחרות בארץ הרצו ד"ר ערן ויזל מהאוניברסיטה העברית וד"ר איתמר כסלו מאוניברסיטת חיפה וכן הרב פרופ' נריה גוטל ממכללת אורות. חוקרי הפרשנות הנודעים, הפרופסורים שרה יפת, ישעיהו מאורי (אוני' חיפה) ומאירה פוליאק (אוני' תל-אביב) היו יושבי ראש מושבים, ולצידם גם איש בר-אילן, פרופ' שמואל ורגון, הנודע במחקריו על פרשנות שד"ל.

במהלך הכנס הועלו חידושים לא מעטים, בהם שלוש קביעות מעניינות: ד"ר אהרון מונדשיין, בהרצאתו, ציין מקומות שבהם רשב"ם נקט דווקא את דרך הדרש. ד"ר יהונתן יעקבס חקר את המניעים למיעוט התפוצה של פירוש רשב"ם לתורה. הרב פרופ' נריה גוטל דיבר על האתגר שבהוראת פרשנות רשב"ם לתורה, נוכח המתח הנוצר בין פירושו הפשטי לבין ההלכה.

מוקיריו וידידיו של פרופ' טויטו, ציינו כי היה איש השילוב הגדול. "הוא זכה וזיכה את חבריו למחלקה ואת תלמידיו בשילובים מעולים גם אחר הסתלקותו – שיתוף-פעולה פורה ומוצלח בין שני מוסדות, התוועדות של חוקרים מהארץ ומחו"ל וחיבור בין בכירי החוקרים לבין חוקרים צעירים. אכן, יש עתיד גדול לפרשנות"!ציינו.

מארגני הכינוס: ד"ר יהונתן יעקבס מהמחלקה לתנ"ך והרב ד"ר משה רחימי ממכללת אורות, ולצידם מהמחלקה לתנ"ך פרופ' אליהו עסיס ופרופ' עמוס פריש וכן חדוה קפלן, מרכזת המחלקה, וחניה שפונגין, המזכירה.