המערך לפיתוח משאבים בינלאומיים טל': 03-531-7602 פקס: 03-534-8576 israel.friends@mail.biu.ac.il
  • גן לזכרה של פרופסור דפנה יזרעאלי נחנך באוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2014-06-15 שעה: 15:45

בתחילת החודש נחנך בקמפוס בר- אילן גן לזכרה של פרופ' דפנה יזרעאלי. בחנוכת הגן השתתפו חברי חבר הנאמנים של בר-אילן, ידידי בר- אילן בקנדה, אנשי הסגל של התוכנית ללימודי מגדר ובני משפחה של פרופ' יזרעאלי.
        נשיא אוניברסיטת בר-אילן, הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ פתח את הטקס: "חנוכת הגן ע"ש דפנה יזרעאלי היא תרומה למורשתה וחזונה של דפנה. בזכות יוזמתה של דפנה הוקמה התוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן".     את דברי המשנה לנשיא, פרופ' יפה זילברשץ, הקריאה ד"ר מירב גלילי, ראש מערך מגביות: " אנחנו כאן כדי להנציח את פרופ' דפנה יזרעאלי, מנהיגה בעלת חזון שהשפיעה על חייהן של נשים בישראל ובכל רחבי העולם. הקריירה האקדמית של פרופ' יזרעאלי התמקדה בפמיניזם וקידום נשים. היא למדה באינטנסיביות את מערכת היחסים המורכבים בין אימהות וקריירה והתמקדה בקידומם של גברים בשוק העבודה ובתפקידי מנהיגותם בצבא, בעוד שנשים באותה תקופה לא יכלו להגיע לעמדות בכירות בצבא, דבר שהציב מכשול בפניהן ופגע בהן בעת שניסו להיכנס לשוק העבודה. דפנה הייתה בישראל האישה הראשונה שהשיגה את דרגת הפרופ' מן המניין.  אפילו כעת, אחרי כל כך הרבה התקדמות באקדמיה, רוב הפרופסורים מן המניין הם גברים. חופשת לידה ונושאי גידול ילדים עדיין מקשים על נשים לעלות בסולם האקדמי".
        בהקשר זה, ציינה פרופ' זילברשץ כי הקריירה האקדמית שלה, היא בין שאר, בזכותה של פרופ' יזרעאלי. "לפני יותר מ- 25 שנים, חזרתי לאוניברסיטה לאחר הפסקה 10 שנים שהקדשתי לגידול הילדים שלי. כדוקטורנטית צעירה, ארגנתי הרבה כנסים לאומיים ובינלאומיים מטעם מחלקת יחסי הציבור באוניברסיטה. באחד כנסים אלה, דפנה ניגשה אליי ואמרה: 'אף אחד באקדמיה לא יעריך את הזמן והמאמץ שאת משקיע בעבודה מנהלית. לעת עתה, עלייך להתמקד במחקר, לאחר מכן , תהיה חופשיה יותר להתמקד בעשייה'. אני הקשבתי לעצתה של דפנה ומעולם לא התחרטתי".     אחיה של דפנה ותורם הגן, שמואל גבירץ, סיפר על הערצתו לדפנה: "בספר משלי נאמר: 'רַבּוֹת בָּנוֹת עָשׂוּ חָיִל; וְאַתְּ עָלִית עַל-כֻּלָּנָה'. אני זוכר כיצד דפנה אמרה מילים אלו בעברית ובאנגלית בבת המצווה שלה, כאשר קיבלה על עצמה עול מצוות. כאשר אני שומע את המשפט הזה, אני חושב שמשפט זה נכתב על דפנה. היא הייתה מנהיגה בעלת תשוקה. נדהמתי מהיכולת שלה להשפיע על תלמידותיה והיו אף תלמידות שקראו לבנותיהן על שמה של דפנה. דפנה הייתה אישה של עקרונות וערכים. היא לא פחדה להילחם עליהם. היא הקדישה את חייה למען המטרות שהאמינה בהן ולכן היא הגיבורה שלי".
          מרכזת ידיד בר-אילן בקנדה, ג'יליאן שטיינברג סינקלייר, סיפרה על משמעות הגן: "בשנת 2000 נוסדה התכנית ללימודי המגדר באוניברסיטת בר אילן על ידי דפנה. גן זה, בסמוך למשרדי התכנית ללימודי המגדר, נועד לחלוק כבוד לרעיון של יצירה והתחדשות, צמיחה והתפתחות, ולכן נקרא 'אשרי האישה'.  סם וברנדה גבירץ בחרו גינה כמחווה מתמשכת לדפנה ותרומה המשמעותית לנשים וללימודי מגדר בישראל. דפנה הייתה סוציולוגית פמיניסטית , פעילת שלום וחלוצה בלימודים הקשורים לאישה בישראל. היא הייתה האישה הישראלית הראשונה שהועלתה לדרגת הגבוהה ביותר האקדמיה, פרופסור מן המניין, על מחקרה בלימודי מגדר. דפנה עשתה רבות לקידום מעמד האישה ברמה האישית והמקצועית. דור של חוקרות פמיניסטיות ישראליות פועל היום בזכות דפנה ובזכות העבודה הבלתי נלאית שלה ומסירותה. המורשת שלה ממשיכה עד היום להשפיע על תלמידים רבים, אנשי סגל ודמויות דומיננטיות בתחום לימודי מגדר. מסירותה לקידום האישה תמשיך לשמש השראה לנו ולדורות הבאים".
          ראש התוכנית ללימודי מגדר, פרופ' רחל בן- ארי סיכמה את הטקס: "תמיכתם של כל האנשים היקרים כאן הייתה משמעותית לדפנה. זו דרך מיוחדת ומתאימה להגשים את חזונה של דפנה. הגינה מסמלת גם את היציאה מעומק הבית למרחב הציבורי".
        את הטקס ליוו בשירה רבקה זוהר ולירון לב.