ד``ר ציפי קויפמן ז``ל

אוניברסיטת בר-אילן אבלה על מותה בטרם עת של ד"ר ציפי קויפמן

תאריך: 2019-09-16 שעה: 15:01

אוניברסיטת בר-אילן אבלה על מותה בטרם עת של ד"ר ציפי קויפמן, מרצה בכירה במחלקה למחשבת ישראל, שהלכה השבוע לעולמה לאחר מאבק ממושך במחלה. ד"ר קויפמן חקרה את המחשבה והמיסטיקה החסידית, ופתחה את אופקי המבט המחקרי שלה אל המיסטיקה הרוחניות והדבקות של העת הזאת.

אחד התחומים המרכזיים שבהם עסקה ד"ר קויפמן היה תפיסת הגוף בחסידות, והאופן שבו הגוף עצמו משמש ככלי להעברת ידע. היא בלטה ביכולת ההוראה שלה, בכובד הראש ובליווי המקצועי בזמן ההנחיה, ובעיקר בתשומת הלב לסטודנטיות ולסטודנטים הצעירים במחלקה.

בשנה האחרונה זכתה ד"ר קויפמן בתואר מרצה מצטיינת. בנימוקים לקבלת הפרס נכתב בין היתר: "ד"ר קויפמן היא מרצה קשה, התובעת מהסטודנטיות ומהסטודנטים עבודה מאומצת ומעמיקה, כדי שיכולו להתמצא ברקע המחקרי של תכני הלימוד, ובאופן ההתמודדות עם הטקסטים המורכבים. היא מכוונת את הסטודנטים לקריאה ביקורתית של מאמרים, מה שמאפשר לה להכשיר את הלומדות והלומדים לעיון במקורות ראשוניים בצורה ביקורתית ואינטר-טקסטואלית. אלא שראוי להוסיף, כי מה שיכול להיתפס כסוג של עבודה קשה וסיזיפית, מתגלה בשיעוריה של ד"ר קויפמן כעבודה מרתקת ומעשירה".

עמיתה וחברה של ד"ר קויפמן, פרופ' חנוך בן פזי, סיפר: "לפני כשלושה שבועות, קיבלתי ממנה את הרשות לבקר אותה. יצאתי בדמעות ובידיעה שככל הנראה הייתה זו פגישת הפרידה שלנו. באותה הפגישה כך אמרה לי, 'אם אבריא ואחזור לכוחותיי, אני מתכוונת לקחת על עצמי את היוזמה של העשייה ההתנדבותית והמעורבות החברתית של הסטודנטים'.

היה זה פרויקט שראתה בו ייעוד אישי ומקצועי, ומעין תעודת הזהות הראויה למחלקה למחשבת ישראל. כפי שהיטיבה לתאר באחד ממאמריה הראשונים: "דומה, כי עבור השל הדרישה המוסרית האינסופית היא-היא הקוראת לאדם בכל רגע ורגע לפעול למימושה. כאשר מדבר השל על מטרות רוחניות, אין כוונתו רק לייחוד קב"ה ושכינתיה, ולתיקון עולם הספירות. כי אם בה בעת, לאידיאלים כגון צדק וחסד המצפים ליישומם בעולם הזה. זוהי העבודה בגשמיות שאין אתר פנוי ממנה".