פרופ` שלמה כץ ז``ל

הלך לעולמו פרופ' שלמה כץ, מקים המגמה לפסיכולוגיה שיקומית באוניברסיטה

תאריך: 2019-09-03 שעה: 8:48

השבוע הלך לעולמו פרופ' אמריטוס שלמה כץ, שהיה מחלוצי הפסיכולוגיה השיקומית בישראל, הן באקדמיה והן ביישומה הקליני. פרופ' כץ הקים את המגמה לפסיכולוגיה שיקומית באוניברסיטת בר-אילן בתחילת שנות ה-70, ובאותה תקופה, לאחר מלחמת יום הכיפורים, בשיתוף עם אגף השיקום במשרד הביטחון, הקים את מרכז מרגוזה לשיקום נפגעי ראש של צה"ל.

פרופ' כץ נולד בדרום אפריקה ב-1939, שם למד לתואר ראשון בפסיכולוגיה וסוציולוגיה. את התואר השני בלימודי פסיכולוגיה קלינית למד בבר-אילן והתמחה בטיפול באנשים עם פיגור שכלי. הוא המשיך לתואר שלישי באוניברסיטת וויסקונסין, וכתב דוקטורט שעסק במסגרות שיקום. כששב לישראל, הביא עמו פרופ' כץ את ניסיונו הקליני ואת הידע שרכש בתחום השיקום, והיה לחלוץ הפסיכולוגיה השיקומית בארץ כתחום אקדמי וכתחום התמחות. הוא הקים את המגמה הראשונה בארץ לפסיכולוגיה שיקומית בבר-אילן. התחום הוכר על ידי משרד הבריאות כתחום התמחות והמגמה הכשירה מאז דורות של פסיכולוגים שיקומיים. נוסף על הקמת המגמה, פרופ' כץ הקים קליניקה שיקומית במחלקה לפסיכולוגיה, שהעניקה טיפול נפשי לאנשים עם מוגבלויות.

בתקופת מלחמת יום הכיפורים, בד בבד עם פעילותו האקדמית, הקים פרופ' כץ יחד עם אגף השיקום במשרד הביטחון את מרכז מרגוזה ביפו לשיקום נפגעי ראש. פרופ' כץ ניהל שנים רבות את המרכז והכשיר בו סטודנטים. המקום ייחודי מסוגו בעולם מאחר שהוא מספק מענה לאנשים שעברו חבלות ראש קשות, חלקם עם 100 אחוזי נכות. במרכז 50 מטופלים ו-20 אנשי צוות. פרופ' כץ קיבל פרס מפעל חיים מהחטיבה השיקומית בהסתדרות הפסיכולוגים על תרומתו הייחודית.

פרופ' אלי וקיל, שהחליף את פרופ' כץ בתפקידו כמנהל מרכז מרגוזה, סיפר על עמיתו שהיה אדם אציל נפש, נעים הליכות, מלא חמלה ורגישות, וקולגה למופת. "הוא היה מורה תומך ומאחר שהפסיכולוגיה השיקומית הייתה בנפשו, הוא ראה הישג בקידומו של כל תלמיד. פרופ' כץ משמש עבורי כמודל לחיקוי מבחינת החמלה והאכפתיות והכבוד לכל אדם, בין אם מוגבל ובין אם לאו".