(כיתוב בגוף ההודעה)

כנס בנושא החינוך הבלתי פורמלי כמקדם זהות משותפת ושייכות בין נוער ישראלי לנוער בתפוצות נערך באוניברסיטה

תאריך: 2019-05-20 שעה: 14:41

עתיד היחסים בין ישראל והתפוצות נידון בכנס מיוחד של פורום בר-אילן לחקר החינוך הבלתי פורמלי שהתקיים בבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר-אילן. הכנס עסק בנושא החינוך הבלתי פורמלי כמקדם זהות משותפת ושייכות בין נוער ישראלי לנוער בתפוצות.

יו"ר הסוכנות, מר יצחק הרצוג, שהשתתף בכנס אמר כי הוא לקח על עצמו את תפקיד היו"ר מתוך תחושת חרדה עמוקה לעתיד העם היהודי ורצון להתמודד עם הפילוג והפיצול הקיים היום. "מחד ניתן לראות עושר תרבותי יהודי בקרב קהילות רבות בתפוצות, אך מאידך ניתן לראות שם תהליך התרחקות מדאיג של קהילות קונסרבטיביות ורפורמיות רבות שמנתקות את הקשר עם ישראל בגלל סוגיות בוערות של הגיור, הכותל ועוד" אמר הרצוג. לטענתו הקבוצה המדאיגה ביותר הינה של היהודים שאינם שייכים לאף קהילה ההולכים ומאבדים את הזיקה והקשר לישראל וקשה לאתר אותם. סוגיית ההתבוללות, לטענתו איננה חד ממדית, אלא מורכבת ומהווה אתגר חשוב לפעילותה של הסוכנות היהודית. עוד ציין מר הרצוג כי "יש צורך במציאת דרכים יצירתיות בהורדת מתחים בין ישראל והתפוצות". לטענתו, פעילויות בלתי פורמליות כמו מסע ותגלית ועבודתם של השליחים בתחום הפורמלי והבלתי פורמלי תורמות למיתון המתחים אך יש לחשוב על דרכים יצירתיות נוספות.

פרופ' זהבית גרוס, ראש מרכז סל ון גלדר לחקר הוראת שואה וראש ההתמחות לניהול ופיתוח מערכות חינוך לא פורמליות טענה בהסתמך על מחקריה בקהילות שונות בעולם כי צעירים יהודיים חילוניים בקהילות יהודיות רבות בעולם לא מרגישים יותר הזדהות או שייכות עם המרכיבים הדתיים או הלאומיים יהודיים של הזהות היהודית שלהם ומפתחים זהות אזרחית קוסמופוליטית גלובאלית המובילה אותם להשקיע במטרות הומניסטיות כלליות ותיקון עולם. גרוס מצאה כי המגמה הזו מרחיקה אותם מאד מישראל. לטענתה, לרבים מבין הצעירים ביקורת נוקבת כלפי מדיניותה של מדינת ישראל למרות אהבתם הרבה לארץ. המתח שבין מה שנמצא במחקרה בין ממדים של אקספלורציה ובקורת וattachment   (חיבור) גורם לצעירים רבים למצוא קבוצות הזדהות חדשות שאינן פרטיקולריות יהודיות  אלא אוניברסליות המרחיקות אותם מהיהדות בכלל ומישראל בפרט. לטענתה לחינוך הבלתי פורמלי דרכים מגוונות להתמודדות עם סוגיות אלו.

פרופ' סרגיו דה לה פרגולה מהמכון ליהדות זמננו באוניברסיטה העברית הביא נתונים מעניינים חדשים שניסו להתמודד עם השאלה ישראל וארה"ב זהות אחת או שתים. לטענתו למרות ההבדלים בין מגמות המתפתחות בזהות היהודית בין צערים יהודים החיים בישראל לצעירים בארצות הברית ניתן לראות זיקות גומלין דומות ותמונה מורכבת. בממדים מסוימים ניתן לראות  בשלבי חיים מסוימים פיצול ושוני מהותי  בין צעירים בישראל וארה"ב ובשלבי חיים אחרים דמיון, ויש לנתח ממצאים אלו לאור שינויים  גלובאליים העוברים על העולם כולו.

גב' מרים פרץ כלת פרס ישראל, סיפרה על מסעותיה בקהילות יהודיות רבות בעולם ומפגשיה עם צעירים המחפשים נקודות חיבור משמעותיות ליהדות וישראל ושהסיפור האישי שלה והמפגש איתם מסייע להם פעמים רבות לשנות את נקודת המבט.

גב' רות קנולר ראש אגף תכנים במנהל חברה ונוער דיברה על הצורך באיגום משאבים בין האקדמיה והשדה בפעילות מחקרית ומעשית שיביא לחיזוק הקשרים לטווח הקצר והארוך בין ישראל והתפוצות.

מימין לשמאל: מר יצחק הרצוג, יו"ר הסוכנות היהודית, גב' מרים פרץ כלת פרס ישראל, פרופ' זהבית גרוס, ראש מרכז סל ון גלדר לחקר הוראת שואה, אוניברסיטת בר-אילן, גב' רות קנולר, יו"ר אגף תכנים מינהל חברה ונוער, גב' טלי אורנשטיין-כהן, מנהלת ביה"ס הארצי לעובדי חינוך ונוער, משרד החינוך