מימין: מירא מחפוז, סיגלית חכם, אימאן אבו-קישק, מייסא מנצור, מנאל קאסם, ד``ר ליבנת הולצמן, ד``ר מרים עובדיה, אי-לי צאי, ע`וזלאן אל-קרינאו

המחלקה לערבית קיימה סדנת חוקרות צעירות בהשתתפות מומחית לתיאולוגיה מגרמניה

תאריך: 2018-09-12 שעה: 10:13

המחלקה לערבית אירחה את ד"ר מרים עובדיה, מומחית לתיאולוגיה מוסלמית, בסדנה לסטודנטיות לתארים מתקדמים המתמחות בתיאולוגיה מוסלמית. ד"ר עובדיה, שהשלימה את התארים הראשון והשני שלה במחלקה לערבית באוניברסיטת בר-אילן, כתבה את עבודת הדוקטור שלה באוניברסיטה החופשית של ברלין. בשנה האחרונה התגבשה במחלקה לערבית קבוצת מסטרנטיות ודוקטורנטיות, המשקיעות את מרצן ויכולותיהן האינטלקטואליות בחקר התיאולוגיה. אל הקבוצה הצטרפה לאחרונה אי-לי צאי (I-Li Tsai) שהגיעה מטאיוואן במיוחד כדי ללמוד תיאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן.

בסדנה נדונו נושאים הקשורים לתיאולוגיה המוסלמית, וכן סוגיות עומק הקשורות לניהול מחקרים בתחום זה לאור התפתחויות רבות שחלו בו, ובכלל זה הופעתם של מאגרי מידע דיגיטליים בעולם הערבי. ד"ר עובדיה, שפרסמה לאחרונה את מחקרה על התיאולוג המוסלמי בן המאה ה-14, אבן קים אלג'וזיה, שיתפה את החוקרות בתהליכי החשיבה, הלבטים והקשיים שבניהול מחקר בתחום התיאולוגיה. ספרה של ד"ר עובדיה, Ibn Qayyim al-Jawziyya and the Divine Attributes, יצא לאור החודש בהוצאה היוקרתית Brill. הוצאה זו אחראית בין השאר על המפעל הענק של האנציקלופדיה של האסלאם, ועל מחקרים חשובים ביהדות.

תיאולוגיה מוסלמית מציבה אתגרים רבים בפני המבקשים ללמוד אותו. לבד משליטה גבוהה בשפה הערבית, נדרשים התלמידים להתמצא בספרות תיאולוגית בעולם הערבי, להכיר את הקוראן על בוריו, את ספרות החדית' (המסורת), כרוניקות היסטוריות והספרות הביוגרפית של ימי הביניים.

תלמידות הקבוצה כותבות את עבודות המחקר שלהן בהנחייתה של ד"ר ליבנת הולצמן, מומחית בעלת מוניטין בינלאומיים לתיאולוגיה המסורתית. לפני מספר חודשים פרסמה ד"ר הולצמן מחקר מקיף על הגשמת האל באסלאם. ספרה, Anthropomorphism in Islam: The Challenge of Traditionalism (700-1350)   יצא לאור בהוצאה היוקרתית Edinburgh University Press.