מכון אמי נתר באוניברסיטת בר-אילן קיים כינוס בינלאומי לזכר מייסד המכון, פרופ' פרדריך הירצברוך | אוניברסיטת בר-אילן

פרופ` מינה טייכר, ראש מכון אמי נתר, המחלקה למתמטיקה, אוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2018-07-15 שעה: 13:07

מכון אמי נתר באוניברסיטת בר-אילן קיים כינוס בינלאומי לזכר מייסד המכון, פרופ' פרדריך הירצברוך. בכינוס השתתפו מתמטיקאים בכירים מכל העולם, חתני מדליית  פילדס וראשי מכוני מחקר מרכזיים.

פרופ' מינה טייכר, ראש מכון אמי נתר באוניברסיטת בר-אילן אמרה בכינוס: "פרופ' הירצברוך הוא מופת ודוגמה למדען מהשורה הראשונה עם מחויבות לקהילה המדעית בפרט ולחברה בכלל. אינני מתפלאת שמדענים חשובים מכל העולם באו לישראל לחלוק לו כבוד ולתרום למורשתו. כמו כן, פרופ' הירצבורך נחשב לאוהד ותומך גדול במדינת ישראל אשר פעל רבות  לקידום הקשרים המדעיים בין ישראל לגרמניה".

לאחר שלימד באוניברסיטת פרינסטון, חזר הירצברוך לגרמניה ( לאוניברסיטת בון) שם זכה להכרה הודות להישגיו פורצי הדרך ועמל רבות בטיפוח הקהילה המדעית וחידוש מורשת  לימודי המתמטיקה בגרמניה המאוחדת לאחר שנהרסה בתקופת השלטון הנאצי. פרופ' הירצברוך שימש כמייסד וכמנהל של מכון מקס פלנק למתמטיקה בבון שבגרמניה, זכה בפרס וולף לשנת תשמ"ח (1988) ובנוסף הוענק לו תואר ד"ר לשם כבוד מטעם אוניברסיטת בר-אילן בשנת תש"ס (2000).

פרופ' טייכר הוסיפה: "על הישגיו המדעיים של פרופסור הירצברוך נמנות התוצאות המפורסמות בשטחי הטופולוגיה, הגיאומטריה האלגברית, והגיאומטריה הדיפרנציאלית הגלובלית. תוצאות אלו, ציינו את תחילתן של תיאוריות חשובות, והייתה להן השפעה עצומה עת התפתחות המתמטיקה המודרנית". פרופ' טייכר סיכמה: " למעשה מתמטיקאים רבים הרחיבו את רעיונותיו של הירצברוך והכלילו אותם, בעוד שהוא עצמו העדיף להתעניין בבעיות הפרטיות ובמקרים קונקרטיים- אותם הוא פתר תוך יצירת שיטות חדשות המשלבות אינטואיציה אלגברית, גיאומטרית ואריתמטית באופן חדשני ויוצא דופן. הרצאותיו ומאמריו המזהירים, השתתפותו הפעילה בסדנאות הבינלאומיות בבון ועבודתו המסורה בארגונים מדעיים – שימשו כזרז  לשיתוף פעולה כלל עולמי בקרב קהילת המתמטיקאים".

חלק מהמרצים אשר השתתפו בכינוס סיפרו שהם הרגישו לחץ מעמיתים אחרים בעולם שלא לנסוע לישראל לכינוס כך למשל, פרופ' אנריקו ארבאלו מבית הספר העילי שבפיזה שבאיטליה ציין שהוא מתנגד עקרונית ל BDS ולעירוב של פוליטיקה במדע והוסיף: "אני  אוהב את ישראל ולא עלה בדעתי  להפסיד כינוס כזה חשוב בגלל פוליטיקה".

בין המשתתפים בכינוס: פרופ' אפים זלמנוב, פרופ' קלאוס הולק, פרופ' גרד מרטין גרויאל, פרופ' אנטולי ליבגובר, פרופ' לודמיל קצרקוב, פרופ' תומס פטרנל, פרופ' דון זגייר, פרופ' קים וואנג ועוד.

מכון אמי נתר שבאוניברסיטת בר-אילן זכה להכרה בינלאומית רחבה ולפיכך האגוד הבינלאומי למתמטיקה בחר להכין סרט על המכון ועל העומדת בראשו פרופ' מינה טייכר. הסרט יוקרן בקונגרס הבינלאומי למתמטיקה שיתקיים בחודש הבא בריו דה ז'נרו. הפעילות המחקרית של המכון שמה דגש על החידושים והפיתוחים האחרונים העומדים בחזית המחקר העולמי של המתמטיקה העכשווית ובגיאומטריה של מבנה היקום.