הכנס השנתי של ללמוד ארץ של המחלקה ללימודי אי וארכיאולוגיה נערך בבר-אילן בסימן מורשת, זהות לאומיות | אוניברסיטת בר-אילן

מימין: ד``ר קובי כהן-הטב, ח``כ אלעזר שטרן ופרופ` לילך רוזנברג-פרידמן

הכנס השנתי של ללמוד ארץ של המחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה נערך בבר-אילן בסימן "מורשת, זהות לאומיות"

תאריך: 2018-04-29 שעה: 15:19

המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין זוס ערכה את הכנס השנתי שלב לבחינת תרומת ידיעת הארץ וחקירתה לעיצוב הזהות הלאומית, היהודית והישראלית בתקופות שונות. בכנס השתתפו טובי החוקרים ואורחים מרחבי הארץ שבאו לשמוע על הזהות היהודית לאורך הדורות. מתקופת המקרא ועד ימינו. ח"כ אלעזר שטרן פתח את הכנס 'ללמד ארץ: מורשת, זהות ולאומיות', של המחלקה ללימודי ארץ-ישראל ולארכיאולוגיה באוניברסיטת בר-אילן. שטרן ציין כי הוא בוגר המחלקה וכי בלימודיו בבר-אילן הוא רואה תחנה מרכזית בעיצוב המחשבה שלו והיכולת לשאול ולחקור.

"כשבן-גוריון אמר 'כור היתוך' הוא לא התכוון "לבשל" את הצבר החדש, אלא להפך, ליצור משהו משותף על אש קטנה מבלי לאבד את המקום ממנו היגיעו העולים ושבזכותו אנחנו עשירים בדעת. הלימוד והחקירה של המציאות מובילים אותך וזהו מרכיב חשוב בלאומיות. אני זוכר שכמפקד בה"ד 1 הלכתי לצפות בתרגיל אצל המח"ט תת-אלוף ארז גרשטיין ז"ל, לראות כיצד תחקיר שכתבתנו מתבצע להלכה בשטח. אני זוכר את גרשטיין שואל את החיילים לשמו של צמח שהיה שם...ואומר להם שאם אינם יודעים מהו שמו של הצמח אז כל התרגיל לא שווה. למדתי ממנו שאם אתה רוצה חיילים טובים יותר אז הם צריכים להיות מחוברים לאדמה ולארץ", ציין ח"כ שטרן.

פרופ' לילך רוזנברג-פרידמן, ראש המחלקה, ציינה כי "אחת השאלות החשובות שלנו במחקר עוסקת בכיצד מלמדים ארץ? ואיך חוקרים ומלמדים עבר, שבעצם משתנה כל הזמן ותלוי במשקפיים בהם מסתכלים".

הכנס התקיים השבוע בסימן שנת השבעים שנה למדינת ישראל, והשתתפו בו חוקרים ואנשי ציבור העוסקים בחקר הארץ והנחלת ידיעת הארץ. הכנס עסק בשאלות ממה מורכבת תודעה של עם ואיך היא מתעצבת; מהם הכלים של המדינה לבניית קשר לארץ ועוד, הללו הוצגו הן בהקשר של התקופה החשמונאית והן בהקשר הציוני ואף של מדינת ישראל בת זמננו. מקום מיוחד תפסה השאלה של הנחלת ידיעת הארץ לדור וירטואלי.

במסגרת זו התקיימו ארבעה מושבים בכנס השנתי. המושב הראשון דן בזהות של תושבי הארץ בתקופת המקרא, המושב השני עסק בזיקה לארץ והזהות בתקופת בית שני ולאחריה. במושב השלישי דנו משתתפיה בידיעת הארץ בעת החדשה ובמושב הרביעי ערכו המשתתפים דיון בידיעת הארץ בדור הוירטואלי. את הכנס חתמה הקרנה מיוחדת של פרק "מעצמאות לחורבן" מהסדרה הפופולרית "והארץ הייתה תהו ובהו" ושיחה עם במאי הפרק, טובי ארבל.