המחלקה ללימודי אי וארכיאולוגיה קיימה את הכינוס חוקרים צעירים וחילקה פרסי הצטיינות עש מרצי המחלקה שהלכו לעולמם - לסטודנטים מצטיינים | אוניברסיטת בר-אילן

• המחלקה ללימודי א"י וארכיאולוגיה קיימה את הכינוס חוקרים צעירים וחילקה פרסי הצטיינות ע"ש מרצי המחלקה שהלכו לעולמם - לסטודנטים מצטיינים

תאריך: 2018-03-18 שעה: 12:39

המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס) קיימה את כינוס החוקרים הצעירים שבו הציגו 14 סטודנטים לתארים מתקדמים את עבודות המחקר שלהם.

פרופ' אמנון אלבק, סגן הרקטור באוניברסיטת בר-אילן, פתח את הכינוס וברך את החוקרים ואמר:  "דווקא העבודה השגרתית היומיומית היא העבודה המאתגרת והיא העבודה שמובילה בסופו של דבר אל המטרה והמטרה היא להוסיף ידע ולהכשיר את הדור הבא של החוקרים.  פרופ' אלבק הוסיף "הזדמנות כזו של מפגש של בין חוקרים היא הזדמנות לפגוש ולראות מה אנשים אחרים עושים, ולהיחשף לגישות חדשות  ושונות  שכן אינטראקציה בין מדענים  היא דבר מפרה ביותר ואני מברך את המחלקה על קיום הכינוס".

ראש המחלקה, פרופ' לילך רוזנברג-פרידמן בירכה את הבאים: "כינוס חוקרים צעירים של המחלקה הוא אחד מציוני הדרך המשמעותיים שלה במהלך השנה. תוכני הכינוס המגוונים משקפים את מהות המחלקה והם  מיטיבים להבליט את ייחודיותה".  עוד הוסיפה פרופ' רוזנברג - פרידמן "הכינוס מבוסס רובו ככולו על תלמידי המחקר שלנו, החל מהדוקטורנטיות מארגנות הכנס (מיכל דוד ושירה אלבז),  על תלמידי המחקר המציגים את היבול המחקרי המתגבש תחת ידיהם, וכלה בחוקרים המצטיינים אשר זכו  בפרסים ע"ש חברי סגל המחלקה שהלכו לעולמם. אנו רואים בכינוס זה חשיבות גדולה במיוחד, בהיותו משמש זריקת עידוד משמעותית לחוקרים המצויים בראשית דרכם לנוכח ההכרה הפומבית בחשיבות מחקרם".

המושב הראשון של הכינוס עסק בעיצוב החברה -  מבט מבפנים. חלקו הראשון התמקד בילדים וחינוך. אשרת רביבו שסיימה לאחרונה את עבודת המאסטר שלה, הציגה את מאפייני החברה הישראלית המשתקפים מעיתוני הילדים במלחמת יום הכיפורים; הרצאתו של הדוקטורנט עמרי עבאדי התמקדה במנהגי קבורות ילדים בעת העתיקה, והדוקטורנטית עדי פלג תיארה את ידיעת הארץ מנקודת המבט של החינוך הצבאי-לאומי.

חלקו השני של המושב עסק בתרבות חומרית כמעצבת חברה, ובו ניתחה הדוקטורנטית נתנאלה אורבך  את מרכיבי התרבות הפלישתית, והמאסטרנט הדר אחיטוב שיחזר את השיטות השונות ליצירת כלים בעת הפרהיסטורית.

המושב השני עסק בסוגיות תרבותיות מכמה זוויות, בדגש על יחסי פנים וחוץ. הדוקטורנטית תמר רוזמרין-זאב הציגה את השינויים שעברו שמות בעלי חיים  מהמקרא ועד לשון ימינו, הדוקטורנט יואל ליאון חשף את יחסי החוץ של מדינת ישראל עם צרפת נוכח מאמצי העלייה של יהודים  מארצות צפון-אפריקה. המאסטרנט אורי קראוסהר תיאר  את כישלון הקמתו של בית התנ"ך המשקף שינויים תרבותיים עולמיים. הדוקטורנטית ונסה ורקמן התמקדה בסדנאות מטלורגיות קדומות וההשפעות הנלוות להן, והדוקטורנט דניאל פוקס חשף בפני הנוכחים  את סוגיית 'המאה הנעלמת' העוסקת בהשפעות האקלים על האנושות.

המושב השלישי הציג את פירות מחקרי המחלקה באופן ויזואלי באמצעות שורה של פוסטרים של חברי סגל ותלמידי מחקר.

המושב הרביעי עסק בדת ולאומיות: קשרים והקשרים. הרצאתו של המאסטרנט אלמוג גמדני התמקדה במקומם של בתי הכנסת בעת העתיקה.  הדוקטורנטית מריה ינוחינה הציגה את השימוש בעצמות של בעלי חיים  לפולחן; המאסטרנטית דקלה בר-אוריין אפיינה את המאבק הנשי-לאומי כפי שהתבטא בפרשת בית הדסה  ולבסוף הציגה  המאסטרנטית ויקטוריה קניש  את מחקרה אשר תיארה את תהליך התקדשותה של ירושלים.

שיאו של הכינוס היה במושב חגיגי שבו חולקו פרסים ע"ש מרצי המחלקה שהלכו לעולמם לתלמידי מחקר מצטיינים בתחומם.

פרס ההצטיינות לדוקטורנט ע"ש פרופ' אנסון רייני ז"ל ניתן לדוקטורנט גלעד יטאח

על מחקרו :התקופה הניאו- אשורית בפחוות שומרון: היבטים ארכיאולוגים, יישוביים והיסטוריים.

פרס הצטיינות למאסטרנט ע"ש פרופ' חנן אשל ז"ל  ניתן לעמיחי נעם

על  מחקרו :כתובות על חרס  מן ההרודיון בכתב היהודאי.

פרס הצטיינות לדוקטורנט ע"ש חנן אשל ז"ל  ניתן לדוקטורנט שריה פרידמן

על מחקרו : תחום  סוסיתה בתקופה הרומית.

פרס הצטיינות לדוקטורנט  ע"ש ד"ר שמעון שטרן  ז"ל ניתן לרונית זילברשץ

על מחקרה : חרדים, ארכיאולוגים וחפירות קברים : מאה שנות מאבק בארץ ישראל (1979-1863).

פרס הצטיינות ע"ש פרופ' יהודה פליקס  ז"ל  ניתן לאמונה לוי  על  מחקרה : סוגיות מתוך 'ספר הרפואות' של אסף הרופא : הטקסט, מחבריו ומקורותיו  לאור ניתוח מחודש של כתבי היד.

נציגת המשפחות, פרופ' אסתר אשל אמרה: "זכרם המבורך של פרופ' אנסון רייני ז"ל, ד"ר שמעון שטרן ז"ל, פרופ' יהודה פליקס ז"ל ופרופ' חנן אשל ז"ל יונצח היום. כמו גם שני המרכזים שתרמו – מרכז יסלזון ומרכז רנרט. מלגות אלו ישתלבו במאמץ הרב שנעשה במחלקתנו לעודד את התלמידים ולסייע להם ככל שניתן, ובמיוחד לעזור לצעירים המבטיחים, המוכיחים יכולת מחקרית גבוהה בדרכם קדימה".

נציג מקבלי הפרסים, הדוקטורנט שריה פרידמן אמר: "המצוינות המעולה ביותר אינה מגיעה מרצון או מצורך להצטיין ולקבל פרס על כך, אלא מרצון ומדחף פנימי לעשות את הטוב ביותר שניתן, לא באופן חד פעמי או לטווח קצר, אלא כאורח חיים. לכן משפחות יקרות של חברי סגל המחלקה שהלכו לעולמם, אנו מלאי הערכה על רצונכן להוקיר אותנו ולתמוך בפעילות ובעשייה המחקרית שלנו".

את הטקס הנחתה רעות אודם .