מילד לגיבור – הסיפור של אורי אילן זל - תערוכה בספרייה המרכזית | אוניברסיטת בר-אילן

• "מילד לגיבור" – הסיפור של אורי אילן ז"ל - תערוכה בספרייה המרכזית

תאריך: 2018-02-01 שעה: 12:16

בספריה המרכזית באוניברסיטה מוצגת תערוכה בשם "מילד לגיבור", המציגה את  חייו המרתקים של אורי אילן ז"ל. אורי אילן שהתאבד בשבי הסורי כדי שלא להסגיר סודות. בימים אלה מלאו 63 שנים למותו. התערוכה פתוחה למבקרים עד 15.2.2018 בלובי הספרייה המרכזית.

אורי אילן היה חייל בגולני נפל בשבי הסורי בשנת 1954 כשהשתתף  במבצע  להתקנת  ציתות לקו טלפון בשטח סוריה סמוך לתל פאחר- לא הרחק מקיבוץ דן. הפעולה הסתבכה  חמשת חברי החוליה נפלו בשבי. השבויים הובלו למעצר בקונייטרה, ומשם הועברו לבית הסוהר אל-מאזה שבדמשק, שם הוחזק כל אחד מהם בנפרד.

בשבי היו החיילים נתונים ללחץ פיזי ופסיכולוגי קשה ביותר. אחרי 35 ימים בשבי  חשש אורי  כי לא יעמוד בעינויים ויגלה את סודות המבצע לסורים, ובכך יפגע בביטחון המדינה. אורי אילן שזר חבל קצר מכיסוי המזרן שעליו ישן והתאבד בתלייה בתאו ב-13 בינואר 1955 (י"ט בטבת תשט"ו).

גופתו הוחזרה לישראל עוד באותו יום וכשנבדקה הגופה נמצא פתק קשור לבוהן ברגלו: "חפשו בבגדים, אורי". בבגדיו נמצאו עוד תשעה פתקים, שנכתבו באמצעות ניקוב חורים בצורת אותיות על הנייר (הנייר נלקח מהספר "נקמת האבות" של יצחק שמי).

ביום שישי  14.1.1955 הובא אורי למנוחת עולמים  בקיבוצו, גן שמואל.

בתערוכה לזכרו המוצגת בספרייה המרכזית בבר-אילן מוצגים פריטים נדירים מחייו של אורי -  החל מלידתו, דף מיומנה של אמו,פייגא, המספר על לידתו ועל בחירת שם עבורו, מחברות ביה"ס, פרטים שאסף כמו מדליות, מטבעות וכלי נשק. תחנה נוספת בחייו של אורי היא השירות  הצבאי שלו ובתערוכה מוצגים הדיסקית האישית שלו, ציוד צבאי, תג של גולני, כאפיה שלבש וכדו'. בתערוכה מוצגים צילומי  הפתקים שחורר בתאו בכלא וכתבות על הפרשיה ועל הלוויה.

ד"ר אולגה גולדין, מנהלת מערך הספריות, סיפרה בטקס פתיחת התערוכה כי נחשפה לחומרים המרתקים על אילן בזכות הדוקטורנטית עליזה היימן, שאחראית על הארכיון של 'המכון לציונות דתית'. "עליזה קיבלה את החומרים מאחיו של אורי, שמעון אילן, וכך אנו יכולים לקבל השראה על אחד מסיפורי הגבורה המרתקים בתולדות מלחמות ישראל, על אורי הילד שצמח והיה לגיבור", אמרה ד"ר גולדין.

אוצרת התערוכה, הדוקטורנטית עליזה היימן, אמרה " המשפחה מצאה לנכון לתרום את החומרים לארכיון בר-אילן, כי הרב שמעון שקופ, סבו של אורי אילן, היה רבו של הרב מאיר בר-אילן, וכך כתבי הרב והתלמיד נמצאים במדפים סמוכים בארכיון".

מר דודי בן נעים, אוצר ספרים נדירים באוניברסיטה, הנחה את טקס פתיחת התערוכה, ואמר "מטרת התערוכה מבחינתי  היא לתת אפשרות להכיר ולהתחבר דרך מכתבים וחפצים 'לילד אורי'  שהפך ל 'אורי אילן -גיבור ישראל', סמל ומיתוס שעליו גדלו צעירים רבים. התערוכה מאפשרת גם הצצה למקום ייחודי בבר-אילן, 'הארכיון לציונות דתית' בניהולה של עליזה היימן, שם מופקדים מסמכים תמונות וספורים אנושיים מרתקים".

אחיו של אורי, שמעון אילן, שמסר לארכיון בר-אילן את החומרים המרגשים, העלה קוים לדמותו של אורי, ואמר: " אורי, שהיה בלונדיני, תכול עיניים ובעל לב זהב, היה כבר בילדותו אנציקלופדיה מהלכת על שתיים, וכולנו נהנינו מחוכמתו. במותו הציב אורי רף גבוה לגבורה ולנאמנות ".