חיים יבין: אין היום סכנה לחופש הביטוי בישראל. יבין התארח בבימת הרקטור בנושא התקשורת והפוליטיקה הישראלית, עם ראש ביהס לתקשורת, פרופ' אשר כהן | אוניברסיטת בר-אילן

חיים יבין ופרופ` אשר כהן בבימת הרקטור באוניברסיטת בר-אילן

חיים יבין: אין היום סכנה לחופש הביטוי בישראל". יבין התארח בבימת הרקטור בנושא התקשורת והפוליטיקה הישראלית, עם ראש ביה"ס לתקשורת, פרופ' אשר כהן

תאריך: 2017-06-29 שעה: 8:34

'40 שנה למהפך 77 – בין מהפך פוליטי למהפך תקשורתי' היה הדיון בבימת הרקטור שהתקיימה השבוע (יום ג'). פרופ' אשר כהן, ראש ביה"ס לתקשורת במחלקה למדעי המדינה, ארח את "מר טלויזיה" חיים יבין, ממקימי הטלויזיה הישראלית, לדיון בשינויים בתקשורת ובפוליטיקה ב 40 השנים האחרונות.

חיים יבין סיפר על הערב שבו קרה המהפך. "לראשונה ערכנו ניסוי עם 25 קלפיות מדגם שהיו פזורות במקומות ההצבעה. בקשנו שמי שהצביע, ישים אותו פתק בקלפי המדגם. בשעת סגירת הקלפיות התברר לנו כי הולך להיות פה שינוי והיה מתח בשידור. כשהודעתי שכנראה בגין ניצח, היה ברור כי מפא"י נופלת". חיים יבין הסביר את הרקע  לשינוי השלטון: "אם לא היה מהפך, הרי שהיה צריך להמציא אותו, כי הוא היה כמו אוויר לנשימה בישראל. האם אירוע כמו שינוי שלטון יכול להתרחש? לדעתי, שאלה זו לא עלתה כלל על הפרק. ברור שהתחוללה פה מהפכה אמיתית, מהותית. הפכנו לרפובליקה ימנית ואת הפירות אנו קוצרים היום".

פרופ' אשר כהן הדגיש כי אמנם מהפכה שלטונית קרתה, אך המקום שבו לא היה מהפך הואהתקשורת...שלא נעשתה ימנית. על כך ענה יבין: "לפני 1983 שלט הערוץ הראשון באטמוספירה התקשורתית והיה אימת הממשלה. לא עוד. זה השתנה. והיום השאלה היא האם צריך קוד אתי לעיתונאים: האם גאולה אבן יכולה להגיש מהדורת חדשות, כשבעלה יכול להיות רוה"מ? והתשובה היא שכדאי להתייעץ על כך. בשאלה, האם פיטוריו של דן מרגלית מעיתון ישראל היום הם סכנה לחופש הביטוי ? התשובה היא שאין סכנה לחופש הביטוי. היום הכל חופשי, ואולי זו הבעיה - שמותר להגיד הכל על רוה"מ. לכן אולי כדאי שיהיה קוד אתי לעיתונות, שיחייב הוגנות בסיקור".

פרופ' אשר כהן העלה את שאלת החדשות המסוקרות. מהן חדשות? האם רכילות היא חדשות? מה המדד לחדשות? האם המדד הוא עניין הציבור? ועל כך השיב יבין "אסור להיכנע לרייטינג. החומר הסנסציוני הופך לחדשות והיום התקשורת גם מסקרת וגם מבדרת. החדשות החשובות נבלעות ולא מקבלות במה ראויה ונכונה. היום הכל מסחרי ותחרותי, וחשוב שיהיה ערוץ ציבורי אמיתי".

"בר-אילן פינת ישראל: פורום הרקטור לאקדמיה וחברה" היא סדרת מפגשים חדשה של חוקרים באוניברסיטה עם מומחים ואישי ציבור, שנפתחה באוניברסיטה במסגרת קשרי האוניברסיטה וקהילת התושבים. הסדרה מתקיימת בחסות רקטור האוניברסיטה, פרופ' מרים פאוסט, ועוסקת בנושאים הנמצאים על סדר היום הציבורי.