Skip to main content
 

זהות יהודית

אוניברסיטת בר-אילן מטפחת זהות יהודית מלאת חיים, שאחד מסממניה העכשוויים הן המעורבות הרגשית והמעורבות החברתית. בהתאם, תוכנית הלימודים של בית הספר ללימודי יסוד ביהדות, על 100 הקורסים הנלמדים בו, רועננה בשנת הלימודים תש"פ ולקורסים המקוונים נוספו מרכיבים אינטראקטיביים; כך גם הרצאות פרונטאליות רבות, שהוחלפו בסדנאות קטנות המבוססות על דיון בכיתה. למטרה הראשית, שהיא הוראת המסורת והתרבות היהודית ברמה הגבוהה ביותר, מצטרפת השאיפה לייצר התייחסות ליהדות כאל נכס אישי. לשם כך, בית הספר מבקש לייצר חוויה, חוויה אקדמית, עם משקל שווה ל'חוויה' ול'אקדמית'.

במרכז לוקשטיין מפתחים כלים המיועדים למחנכים בקהילות יהודיות, מופקים בו מוצרים חינוכיים להוראת יהדות ברחבי העולם, ומוצעים בו קורסים מקוונים ו-וובינרים.

במכון הגבוה לתורה פועלים בית מדרש לגברים ומדרשה לנשים, המציעים קורסים לסטודנטים מן המניין המעוניינים להעמיק את הידע שלהם ביהדות במקביל ללימודיהם, ונערכים בו אירועים המיועדים לקהילה. המכון שואף לשלב לימודים אקדמיים עם לימודי קודש ומסייע לבאים בשעריו 'לקבוע עתות לתורה'.

ספר תורה

 

מרכז מנומדין למשפט יהודי ודמוקרטי הוא המוסד היחידי בישראל שמושא המחקר שלו הוא צביונה הערכי הכפול של המדינה, כיהודית ודמוקרטית. באמצעות המלצות למדיניות, פרסומים ומגוון של פעילויות חינוכיות וקהילתיות, המרכז, הפועל בפקולטה למשפטים בבר-אילן, הופך את מה שעלול להיות נקודת שבר לדיאלוג פורה.

תחת המרכז פועל הקונגרס הישראלי ליהדות ודמוקרטיה, המשתמש בשיתופי פעולה חוצי מגזרים כדי לשפר את תרבות השיח הציבורי בישראל. הקונגרס הישראלי מציע גישות אקדמיות חדשניות ומתודולוגיות עסקיות פרקטיות של יישוב סכסוכים, כאמצעים למיתון המתחים החברתיים בישראל. הקונגרס שואף ליצור קשר ישיר עם הציבור באמצעות פורומים שונים ופעילויות מגוונות, שיובילו לשיטת פתרון בעיות מכלילה לשאלות הבוערות ביותר בחברה הישראלית כיום. לשם השגת מטרותיו, הקונגרס מפעיל 'מועצות הסכמה'. כל מועצה עוסקת בסוגיה חברתית מסוימת, ומשתתפים בה אנשי מפתח בקהילות ובקבוצות שונות בחברה הישראלית.

אוניברסיטת בר-אילן שותפה לקליטת עלייה: מציעה מכינה לעולים חדשים (ותיירים) ובית ספר בינלאומי, הקולט סטודנטים מרחבי העולם; היא משגרת שליחים לקהילות יהודיות לעידוד עליית צעירים המתעניינים בלימודים לתואר ראשון בישראל; ומקיימת שיתופי פעולה עם התוכנית 'מסע ישראלי', הסוכנות היהודית, משרד הקליטה וגורמים נוספים. בקמפוס לומדת וחיה קהילה של עולים חדשים, והאוניברסיטה גאה להיות הבית הראשון שלהם בישראל.

טלית

פרויקטים ייחודיים

פורום 'ניצוצות' הוא בימת נשיא האוניברסיטה לחידושי תורה. חברים בפורום דוקטורנטים וחוקרים: דוקטורנטים מצטייני הנשיא, הלומדים בבית המדרש של המכון הגבוה לתורה, וחוקרים ממגוון תחומי מחקר בבר-אילן. מטרת הפורום לחבר בין התורה והמדע באמצעות שיח והקשבה. המחקר המדעי מעמיד שורה של אתגרים תורניים (ואחרים) הנובעים מהשינוי שהוא יוצר או בוחן.  מול זאת, היהדות עשויה להיות מקור השראה ולתת נקודת מבט מחודשת על שאלות רבות. פעילות הפורום אף התרחבה ל'ניצוצות-שחר', סמינר בהשתתפות 20 דוקטורנטים (גברים ונשים, דתיים וחילונים), מתחומי מדע שונים ומאוניברסיטאות נוספות. המפגשים הם דו-חודשיים וכוללים לימוד תורני, הרצאה מדעית ועבודה מעשית.

פרויקט השו"ת של בר-אילן הוא מאגר תורני מקוון הגדול מסוגו בעולם, המקיף אוסף עצום של טקסטים מארון הספרים היהודי. במהלך 40 שנות קיומו הפך להיות כלי העזר החשוב והמקצועי ביותר לעוסקים בספרות התורנית לדורותיה. למעלה משלושת אלפי שנות יצירה והגות תורנית, ממיטב מקורות המורשת והמסורת היהודית לדורותיה, הועלו לרשת, עם הפניות וקישורים בין המקורות השונים. המאגר מקיף את ספרי התנ"ך, התלמוד הבבלי והתלמוד הירושלמי, ספרות המדרש, ספר 'הזוהר', מפרשים ופוסקים (רמב"ם, טור, שולחן ערוך), ספרי שו"ת וכן אנציקלופדיה תלמודית. בין כל אלה יש מקורות נדירים. ספרות השו"ת כוללת כמאה אלף פסקי הלכה מכל רחבי העולם, המשתרעים על פני אלף שנים.

מפעל 'מקראות גדולות הכתר', שהקים ומנחה פרופ' מנחם כהן, לשעבר דיקן הפקולטה למדעי היהדות באוניברסיטת בר-אילן, הוא פרויקט רחב היקף, שתכליתו ההדרה מדוקדקת של כל אחד מרכיבי הטקסט של 'מקראות גדולות הכתר' על פי כתבי יד עתיקים, הנגשת הטקסטים לקורא באמצעות עזרי עיון ייחודיים, התקנתה של המהדורה בגרסה מודפסת ובגרסה מקוונת, וביסוסה ככלי לימוד ומחקר. כל דף במקראות מציג טקסט תנ"כי כשהא מוקף בפירושים השונים (פרשני הפשט של ימי-הביניים), תרגומים קדומים של התנ"ך לארמית, והערות 'המסורה', שהתגבשו באלף הראשון בידי 'בעלי המסורה' לצורך דיוק ואחידות בהעתקת ומסירת נוסח התנ"ך בתפוצות ישראל. 

לימוד בטלפון

הווי יהודי בקמפוס

'הידברות' היא תוכנית שנועדה לגשר בין סטודנטים דתיים, חילוניים ומסורתיים, לטפח מעורבות ואחריות חברתית ולפתח מנהיגות חברתית המקיימת דיאלוג מעמיק ומפרה בין הקטבים. בכל סמסטר משתתפות בתוכנית כמה קבוצות מעורבות של 25-20 סטודנטים. את הפגישות מלווים מנחים מנוסים הבאים מדיסציפלינות ידע ומחקר מגוונות. בסדנאות נדונות סוגיות כמו סטריאוטיפים בחברה הישראלית, סובלנות ופלורליזם, זהות יהודית מול זהות ישראלית, מדינה יהודית או דמוקרטית ויחסי דת ומדינה, סוגיות של מוסר בעתות מלחמה, אירועי ההתנתקות והשפעתם על החברה הישראלית ועל היחסים בין דתיים וחילוניים, אמונה ותפילה.

'החוויה היהודית' (Israel Experience) היא תוכנית המיועדת לצעירים יהודים מחו"ל, בוגרי תיכון (בנים ובנות). מטרת התוכנית, שאורכה שנה, לחזק בקִרבם את הזהות היהודית. התוכנית מציעה קורסים אקדמיים, וכן בילוי שבתות במקומות שונים בארץ, וטיולים ומפגשים עם רבנים ומורים.

לשכת רב הקמפוס, הרב שלמה שפר, מטפחת יוזמות שונות בתחום הדתי-רוחני באוניברסיטה. תחת מטריית הלשכה מתקיימת פעילות תורנית חברתית המיועדת לסטודנטים, לעובדים ולציבור הרחב. בין הפעילויות: תפילות וציון חגי ישראל, שיעורי תורה פתוחים לציבור, קבלות שבת ואירועי לימוד והודיה רבי משתתפים.