• ד"ר עליזה לביא, המח' למדעי המדינה, אוניברסיטת בר-אילן

פרס בינלאומי לד"ר עליזה לביא על ספרה "תפילת נשים"

תאריך: 2009-02-11 שעה: 13:14

הספר תפילת נשים שערכה ד"ר עליזה לביא מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר- אילן ויצא במהדורה האנגלית בהוצאת ראנדום האוס בניו יורק, זכה בפרס National Jewish Book Award. הפרס מוענק מידי שנה לספרים הטובים ביותר בתחומי היהדות. הפרס יוענק בט' באדר התשס"ט ( 5 במרץ 2009) בטקס חגיגי במרכז להיסטוריה יהודית בניו- יורק.

התפילות שבספר "תפילת נשים" חוצות את גבולות הפזורה היהודית, כמו גם את גבולות הזמן היהודי. הספר כולל לקט של תפילות יהודיות עתיקות ובנות זמננו, אשר נכתבו על ידי נשים ובעבור נשים במגוון של רקעים היסטוריים ותרבותיים. באמצעות התפילות, הטקסטים והנשים היוצרות אנו נחשפים לעולם שכמעט ונעלם מעיננו, ולסיפור שלא תואר בכלי ההיסטוריה והתיעוד המקובלים. הטכסטים הללו ודרך הנגשתם, נוגעים בעצב חשוף של החברה הישראלית ושל העולם היהודי. הספרהפך לרב-מכר מיד עם פרסומו והוא מגיע ללבבות רבים.

תהליך התקבלות הספר ואימוצו בחיי היום-יום הוא ביטוי לגעגוע. לזיכרונות לבית אימא וסבתא, למרחב הנשי-יהודי, לעולם שנותר מאחור, לקהילות שחרבו ולבתי-כנסת שננטשו. געגוע למסורת על-פה שהייתה חלק מרקמת חיי היום-יום, שלא נאספה ותועדה. שכמעט ואבדה. תפילות הנשים חוזרות גם לעולם הדתי וגם למרחב התרבותי, אל נשים וגברים, אל ישראלים ויהודים. לעולם הדתי - העמדת התפילות יחד כמו גואלת אותן מאילמותן ומקנה להן קול ומקום ציבורי בסדרי הפיוט והתפילה. למרחב התרבותי - הספר זוכה לדיונים רבים, סקירות וביקורת, ימי עיון, פולמוסים ולדיאלוג תרבותי פורה.

ד"ר עליזה לביא היא מרצה לתקשורת במחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן ועמיתת מחקר באוניברסיטת ברנדייס. מחקריה עוסקים במגדר, תקשורת ורב-תרבותיות ובידע ודעת של נשים יהודיות. לביא היא אשת טלביזיה – העורכת ומנחה את התוכנית והרשות נתונה – ערוץ 10. עליזה מעורבת ביוזמות חברתיות ותרבותיות והיא מרצה מבוקשת בארץ ובתפוצות.