• נציגים של מכון QUEST יחד עם ראשי המרכז בבר-אילן: פרופ' אבי פאר וד

נציגים של מכון QUEST יחד עם ראשי המרכז בבר-אילן: פרופ' אבי פאר וד"ר עמנואל דלה טורה, עם יו"ר המיזם האירופי בתחום של טכנולוגית הקוונטים, פרופ' יורגן מלינג (צילום: סגב בן-יהודה)

לראשונה בישראל: מרכז לחקר טכנולוגיה ומדע קוואנטי ייפתח בבר-אילן

תאריך: 2017-05-03 שעה: 8:22

בקהילה המדעית מדברים עליה כ-"המהפכה הבאה אחרי הננו-טכנולוגיה". הסינים שיגרו לווין המעביר מידע סודי בעזרת טכנולוגיה קוונטית, והאיחוד האירופי החל במרוץ טכנולוגי לפיתוח כלים ושימושים קוונטיים, שבמסגרתו יקצה מיליארד אירו למחקר בתחום. גם בארץ החליטה הוועדה לתכנון ותקצוב של המל"ג להקצות עשרות מילוני דולרים לטכנולוגיית הקוואנטים בתכנית החומש הקרובה. התוכנית הושקה רשמית (יום ג', 25 אפריל) במהלך כנס ייעודי באקדמיה הלאומית למדעים בירושלים.

אוניברסיטת בר-אילן מובילה את המאמצים הלאומיים למחקר בתחום הקוונטי ותפתח בקרוב מרכז העוסק בטכנולוגית קוונטים, שמו QUEST – Quantum Entanglement Science and Technology. המרכז ייחנך בבר-אילן בחודש יוני, בנוכחות חוקרים בכירים מהארץ ומהעולם העוסקים בתחום זה. מרכז QUEST  בבר-אילן יתמקד בהבנה של המדע הבסיסי העומד ביסוד תופעת השזירה (Entanglement) הקוונטית וברתימת הידע התיאורטי לצורך פיתוח טכנולוגיות חדשות ופורצות דרך. במרכז יפעלו עשרות חוקרים בהנחיה של 7 חברי סגל בכירים, והוא ישאף לחזק את שיתוף הפעולה עם התעשייה הפרטית והציבורית בארץ. עבודתם המשותפת של החוקרים צפויה להוביל לפריצת דרך משמעותית בתחום המידע הקוונטי. ניצול טכנולוגי של תופעה זו יוביל למהפכה בסדרה של תחומים  טכנולוגיים חדשניים, ביניהם, רשתות תקשורת קוונטיות מאובטחת, הצפנה, ניווט, מחשוב קוונטי, חיישנים ביו רפואיים ותחומים נוספים.

ראשי המרכז בבר-אילן מציינים: "תורת הקוונטים היא תאוריה כל כך מהפכנית, שאפילו אלברט איינשטיין בעצמו התקשה לקבל אותה. האמירה המפורסמת שלו, "אלוהים לא משחק בקוביות", מבטאת את התנגדותו לתאוריה זו. היום, כ-100 שנה אחרי המצאתה, אנחנו יודעים שתאוריית הקוונטים נכונה, ומתארת את התכונות המיקרוסקופיות של כל חומר בטבע. האתגר הגדול הניצב לפני האנושות היום הוא להפוך את הידע התיאורטי והניסוי שנצבר באוניברסיטאות לאורך שנים לטכנולוגיה שמושית.

בתחילת המאה ה-20 התברר כי מכניקת הקוונטים היא תיאוריה מהפכנית המתארת את התנהגות הטבע בממדים מיקרוסקופיים. תיאוריית הקוונטים, שאפשרה להבין את ההתנהגות של החלקיק הקטן ביותר, האלקטרון, היוותה את הבסיס למהפכה הטכנולוגית שהעולם עבר כבר במאה הקודמת. לדוגמא, התופעה הקואנטית הקרויה "מנהור" (tunneling) מגבילה את יעילות הטרנזיסטור, שהוא מרכיב מרכזי בכל מחשב וטלפונים ניידים. גם תעשיית הלייזר מבוססת על התופעות הקוונטיות המסבירות את ההשפעה של אלקטרונים על הפוטונים, החלקיקים היסודיים של האור. התוכנה שאותה יחקרו חוקרי המרכז במכניקת קוונטים היא "שזירה קוונטית" ולפיה שני אלקטרונים או שני פוטונים "שזורים" ביניהם וכל אחד יכול לשאת מידע על השני. בשנים האחרונות התברר כי בתנאים מסוימים ניתן ליצור שזירה בין חלקיקים המרוחקים מאות ואף אלפי קילומטרים, זה מזה. יישום תופעות קוונטיות במדדים אלה צפוי להוביל לגל שני של מהפכה טכנולוגיה קוונטית.