פרופ' אביעד פרידמן, המכון לננוטכנולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן

מחקרו של פרופ' אביעד פרידמן צוטט באתר אירני

תאריך: 2017-03-16 שעה: 10:09

האתר האירני Bilin, העוסק בנושאי מדע, פרסם באחרונה מאמר המציג ניסוי ייחודי שפיתחו במשותף חוקרים מבר-אילן וחוקרים מצרפת  המאפשר לחקור אירועים קוונטיים בדגמים ננו- דקים. המאמר על הפיתוח הייחודי התפרסם בכתב העת המדעי  Nature Communications ועורר עניין רב ובעקבות כך צוטט בעשרות אתרי מדע בעולם ובכלל זה גם באתר האירני.

בראש קבוצת המחקר מבר-אילן עמד  פרופ' פרידמן, מהמח' לפיזיקה והמכון לננוטכנולוגיה, ואיתו הסטודנט שחף פורן, ד"ר אוליביה בורז'ווה מ-CNRS גרנובל בצרפת היה שותף למחקר.

פרופ' פרידמן מסביר את המחקר: זה המחקר הראשון שבו חקרו מדענים את תופעת "הקריטיות הקוונטית" בשכבות-ננו דקות, ע"י פיתוח ממברנה תלויה על גבי גשרים צרים היוצרים "ננו-טרמפולינה". התקן זה אפשר מדידת חום סגולי של שכבות דקות דרך מעבר הפאזה הקוונטי ממוליך-על למבודד חשמלי בטמפרטורה הקרובה לאפס המוחלט. תוצאות המחקר צפויות להוות אבן דרך  בהבנת התופעות הפיסיקליות שמעצבות את ההתנהגות של מערכות אולטרה-דקות בטמפרטורה אולטרה-נמוכה.

המאמר צוטט כאמור באתר האירני שאף ציין כי המחקר נעשה במשותף על ידי מדענים מבר-אילן ומצרפת.