• פרופ' ירון הראל ונשיא המדינה, ראובן ריבלין

נשיא המדינה אירח את פרופ' ירון הראל לרגל צאת ספרו דמשק נכבשה זמנית – הציונות בדמשק 1923-1908"

תאריך: 2015-03-16 שעה: 14:46

בשבוע שעבר (יום שלישי) הוזמן פרופ' ירון הראל, ראש המחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו ע"ש ישראל וגולדה קושיצקי, לבית הנשיא, שם העניק לנשיא המדינה, ראובן ריבלין עותק מספרו החדש "דמשק נכבשה זמנית – הציונות בדמשק 1923-1908".

נשיא המדינה הביע עניין מיוחד בספרו של פרופ' הראל העוסק, בין היתר, באביו, פרופ' יוסף יואל ריבלין המנוח, שבשנים שלאחר מלחמת העולם הראשונה כיהן כמנהל בית הספר העברי לבנות בדמשק.

פרופ' הראל מציין כי פרופ' ריבלין, יחד עם הסופר יהודה בורלא, שכיהן כמנהל בית הספר העברי לבנים בדמשק, המחנך בצלאל בצראווי וצוות מורים צעיר וחדור תחושת שליחות, פעלו ללא לאות כדי להחדיר לליבות הנוער היהודי הדמשקאי את הרעיון הציוני. "במסגרת זו הוקמו תנועות נוער ומועדוני תרבות, נוסד עיתון ציוני דו לשוני עברי-ערבי בשם המזרח/אלשרק ואורגנו פעילויות לציון אירועים מיוחדים כגון כ' בתמוז, יום פטירתו של בנימין זאב הרצל. הרחוב הראשי ברובע היהודי בדמשק נקרא על שמו של הרצל. בשנים שבהן פעלו ריבלין ובורלא בדמשק, הפכה העברית לשפת הדיבור היום יומית של צעירי הקהילה".

הספר "דמשק נכבשה זמנית: הציונות בדמשק 1923-1908" בוחן את תהליך החלחול של הרעיון הציוני והפעילות הציונית לאנשי קהילת דמשק  לאחר מהפכת התורכים הצעירים, ואח"כ במלחמת העולם הראשונה, בזמן הצהרת בלפור, בתקופת הכיבוש הבריטי של ארץ ישראל ושל דמשק, בעת ייסוד הממלכה הערבית בראשות פיצל ועד להחלת המנדט הצרפתי על סוריה.

פרופ' ירון הראל, ראש המחלקה לתולדות ישראל ויהדות זמננו באוניברסיטת בר-אילן חוקר את ההיסטוריה הפוליטית, החברתית והתרבותית של היהודים בארצות האסלאם. תחומי מחקריו עוסקים בהיסטוריה הפוליטית, החברתית והתרבותית של היהודים במזרח התיכון בעת החדשה. על מפעלו המחקרי זכה בפרס נשיא המדינה לשנת 2010.