מימין: הרב שבתי א` הכהן רפפורט, ראש המכון הגבוה לתורה, הראשון לציון הרב שלמה עמאר, נשיא האוניברסיטה הרב פרופ` דניאל הרשקוביץ, הרב פרופ` דרור פיקסלר, הרב שלמה שפר, רב הקמפוס ורקטור האוניברסיטה פרופ` מרים פאוסט

הראשון לציון, הרב שלמה משה עמאר, שקיבל השבוע תואר דוקטור לשם כבוד, נשא שיעור תורה במכון הגבוה לתורה באוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2017-05-18 שעה: 8:05

הראשון לציון, הרב הראשי לירושלים, הרב שלמה משה עמאר, קיבל השבוע (יום ג') תואר ד"ר לשם כבוד מאוניברסיטת בר-אילן.  התואר הוענק לרב עמאר בטקס חגיגי במסגרת אירועי חבר הנאמנים של האוניברסיטה.

בשבוע שעבר ערך המכון הגבוה לתורה באוניברסיטת בר-אילן  את כינוס ניצוצות הששים ואחד ובמרכזו עמדה הרצאתו של הרב עמאר שליט"א, בנושא 'כלי המקדש, לציון מלאת חמישים שנה לאיחודה של ירושלים.

נשיא האוניברסיטה הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ פתח את הכינוס ובירך את הרב עמאר. "חז"ל אמרו 'אין הקב"ה נותן גדולה לאדם עד שבודקו בדבר קטן' מה שמבחין בין הגדולים  לקטנים זה ההבדל בין תיאוריה לפרקטיקה – וכך גם בהלכה. פסיקת הלכה  תלויה בנסיבות וגדלות נבחנת ביכולתם  של הפוסקים להבחין בין תיאוריה  למעשה - ובזה גדולתו של הרב עמאר ".

בשיעורו עסק הרב עמאר בקדושתם של כלים שהשתמשו בהם במקדש ואשר נחשפו בחפירות ארכיאולוגיות. בהרצאה אמר הרב עמאר כי יש מקום לומר שקדושתם של הכלים הללו עדיין קיימת, ולא פקעה במהלך המלחמות, הכיבושים, והזמן שעבר. הרב הוסיף  שצריך לשמור אותם בכבוד, תוך שאנו מייחלים שנוכל להשתמש בהם בבניין המקדש העתיד להיבנות בחסדי ה'.

הרב שבתי רפפורט, ראש בית המדרש ותכנית 'ניצוצות' במכון הגבוה לתורה עסק בהרצאתו בקשר שבין דיני 'בליעה' בכלים שבישלו בהם את בשר הקרבנות, לבין הרעיון הכללי של קדושת כלי המקדש. "מהותה של עבודת בית המקדש היא חידוש מתמיד, ולכן הכלים צריכים להתחדש בכל פעם משימוש קודם שהיה בהם. חידוש זה נעשה במעגלי זמן שונים, התלויים בהקשר. מתוך כך כלי המקדש אינם ממשיכים להיות קדושים לאחר שחרב בית המקדש, כיוון שהחורבן מצריך התחלה חדשה, וכלים חדשים. את כלי המקדש חייבים לייצר במיוחד למטרתם, ואי אפשר להשתמש בכלים שיוצרו לשימוש רגיל. מכאן אנו למדים שכלי המקדש אינם רק חפצים, אלא כעין מילים בתוך שפה קדושה, שהתוכן שלה מתחדש תדיר, וצריך להיווצר מחדש בין חורבן לבניין".

הרב פרופ' דרור פיקסלר מהפקולטה להנדסה באוניברסיטת בר-אילן הרצה על מחקר מדוקדק שבדק את נושא 'בליעת' הכלים:" בדורנו התפתחו כלים מדעיים חדישים המאפשרים לענות על שאלות הלכתיות. המדע מייצר כלי בישול שניכר לכל שאינם 'בולעים' ואם עשו שימוש בסיר לבשל מרק, לא נשאר הטעם אם מכינים באותו סיר תבשיל אחר". פרופ' פיקסלר הוסיף  "בפקולטה להנדסה בוצעו ניסויים שבררו מעל לכל ספק כי ה'בליעה' בכלי נירוסטה החדשים מזערית. נתונים אלה הובאו בפני כמה מפוסקי הדור ותגובתם הייתה מעניינת מאוד: היה מי שאמר שלאור תוצאות הניסויים באמת אין צורך להפריד בין סיר חלבי לבשרי. היה מי שאמר שלמדע אין אמירה בשאלה הלכתית זו. והייתה דרך האמצע של מי שביקשו לומר שאין בתוצאות אלה לשנות את עולם ההלכה אך ניתן להשתמש בהם בשעת הצורך".

**כינוסי תכנית 'ניצוצות' עוסקים זה תשע שנים בשילוב של רעיונות מדעיים עדכניים בחידושי תורה.