• פאנל המשתתפות בכנס שנערך באוניברסיטה לרגל יום האישה הבינ

פאנל המשתתפות בכנס שנערך באוניברסיטה לרגל יום האישה הבינ"ל

אוניברסיטת בר-אילן ואוניברסיטת בן-גוריון קיימו כנס משותף לרגל יום האישה הבינלאומי

תאריך: 2017-03-23 שעה: 9:42

כינוס מיוחד התקיים באוניברסיטה לרגל יום האישה הבינלאומי. בראש הכינוס, שעמד בסימן "מַקְשִׁיבִים לְקוֹלֵךְ הַשְׁמִיעִינִי' ", עומדות שתיים מהנשים החזקות של האקדמיה הישראלית, פרופ' רבקה כרמי, נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון ופרופ' מירי פאוסט, רקטור האוניברסיטה.

המשתתפות בכינוס דנו בשורת מושבים במקומן של הנשים במרחב הציבורי בישראל, באקדמיה, בצבא, במדע, בפוליטיקה, ובמרחב הרוחני והדתי. חלקו השני של הכנס "עורי עורי דברי שיר" עסק בשירת נשים עם הופעות פיוט ומוזיקה  של נשים מהמסורות השונות.

בדיון על מקומן של נשים באקדמיה: מחקר וקידום המדע ספרה רקטור האוניברסיטה, פרופ' מרים פאוסט, כיצד היא פועלת לקדום נשים במדע. "אישה הנכנסת לאוניברסיטה כבר צריכה להציג הישגים וזה הגיל בו היא גם מקימה משפחה. השינוי שהובלנו באוניברסיטה הוא הארכת זמן אוטומטית של שנה לנשים שילדו. זהו ניסיון להתגבר על מכשול בדרך לקידום החוקרות. אני יושבת בראש ועדת מינויים ושם חצי מהסגל המתקבל הוא נשים, וזו אינה העדפה מתקנת אלא לגמרי עניין של חוקרות מצויינות".

פרופ' רבקה כרמי, נשיאת אוני' בן-גוריון ספרה כי היא עוסקת בקידום נשים לא רק באוניברסיטה, אלא גם במערכת הרפואית. "אין לי ספק שאשה צריכה לעבוד קשה יותר כדי להתקדם כדי להגיע להישגי הגבר. אני בעד השוואה מתקנת ולא העדפה מתקנת. צריך ליצור הזדמנויות שוות. ההבדל בין גברים לנשים במשרות הבכירות הוא כי גברים בטוחים שלא נולד מתאים יותר מהם לתפקיד, ואילו הנשים מפחדות לשאוף".

בעניין טיפים לחוקרות מתחילות, אמרה פרופ' רונית שריד מהפקולטה למדעי החיים, יועצת הרקטור לקידום נשים באקדמיה "בכל אירוע אקדמי אני סופרת כמה נשים בחדר וכמה גברים. זה צריך תיקון. ובעניין המשפחתי אני מאמינה בבן זוג תומך ביחסים שיש בהם שותפות". פרופ' נורית יגרמן, ראש ביה"ס לחינוך אמרה שהטיפ שלה הוא "לאמץ את הפחד ולא לפחד מהדרך ולהיות נחושה לעבר המטרה". פרופ' ליאת איילון מביה"ס לעו"ס ספרה על מכתבי הדחייה הרבים שקבלה, ואמרה "ההצלחה מגיעה רק עם כשלונות. אסור לנו לוותר".

במושב שעסק בקול הנשי בגישור, חברה ומדינה דנו בנושא הגישור פגי סידור, כתבת לענייני ירושלים בג'רוסלם פוסט, ח"כ תמר זנדברג ופרופ' מיכל אלברשטיין מהפקולטה למשפטים בבר-אילן, שאמרה: "המשפט הופך לזירה של פשרות והסדרים. ניהול התיקים מנוהל כך שיסתיים בהסכמה בין הצדדים".

במושב שעסק במגזר וגזירה נשיות ויהדות, האם הנשיות 'ממוגזרת' בישראל היום? דנו במקומן של נשים בחברות השונות: זיוה מקונן, מנכ"לית האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, ספרה כי באתיופיה היה לנשים מקום מרכזי ומעמדן היה ברור מאליו, וספרה כי "נשים נישאו, אך שם משפחתן נשאר, ורק בישראל הופתענו לגלות שצריך להוסיף גם את שם משפחתו של הבעל. גם בעת גירושין היה מעמדן של נשים חזק ומובטח ומקרים של רצח בתוך המשפחה לא היו. רק בארץ המשבר היה עצום: ההגירה, התלאות, הבירוקרטיה, המצב הכלכלי הם שפרקו הכל".

שולה קשת, מנכ"לית תנועת אחותי-למען נשים בישראל, דברה על המונח המקביל ל"תקרת זכוכית" והוא "רצפת הבוץ", שהיא טובענית ולא מאפשרת לנשים להינתק ממנה.