מימין: פרופ` אפרים תבורי, אליעזר היון, ד``ר בן מולוב, ד``ר ניסים ליאון, הרב אברהם בוסקילה, ד``ר דניאל רוט וד``ר תהילה קלעג`י

פורום בנושא: 'חרדים בקידום השלום' התקיים באוניברסיטת בר-אילן

תאריך: 2017-01-26 שעה: 12:47

התוכנית ליישוב סכסוכים, הפרויקט לחקר דת, תרבות ושלום באוניברסיטת בר-אילן בשיתוף עם קרן קונרד אדנאואר בישראל קיימו  לאחרונה פורום בנושא 'חרדים בקידום השלום'.

ד"ר בן מולוב, ראש הפרויקט  לחקר דת, תרבות ושלום באוניברסיטת בר-אילן הנחה את הדיון ואמר "החיבור בין חרדים וקידום השלום הוא חדשני והוא מבטא את המעורבות המוגברת של הציבור החרדי בעשייה החברתית והמדינית". ד"ר מולוב ציין "על פי מחקרים שנערכו לאחרונה יש בהחלט תרומה חשובה לדיאלוג הבין דתי לכינון השלום".

פרופ'  אפרים תבורי, ראש התוכנית ליישוב וניהול סכסוכים באונ' בר-אילן בירך את המשתתפים ואת מארגני הכינוס. "השסע בין מגזרים שונים בחברה שלנו מבליט את החשיבות של חקירת כל גורם חברתי ותרבותי התורם לפירוד מצד אחד, ובדיקת הדרך שבה ניתן לנצל היבטים תרבותיים לגישור הפערים מצד שני", אמר פרופ' תבורי. "ניתן לנצל מרכיבים דתיים-תרבותיים  להעצמת קונפליקט בין קבוצות אך ניתן גם להשתמש בערכים של שלום הטמונים בדתות שונות בכדי לקדם הבנה וסבלנות בין העמים. קרן אדונאור מכירה בחשיבות הנושא ולכן זכינו בתמיכת הקרן לאורך השנים ואנו מודים לקרן על כך ומקווים שלמחקרים שאנחנו עורכים בתכנית ליישוב וניהול סכסוכים באונ' בר-אילן תיהיה תרומה ממשית בארץ ובעולם".

ד"ר  דניאל רוט מהתכנית ליישוב וניהול סכסוכים באונ' בר-אילן הזכיר את הרב עובדיה יוסף  זצ"ל שלדבריו במפגשים הבין דתיים הוא העניק לגיטימיות דתית הלכתית להסכם שלום אפשרי המבוסס על שיקול דעתם של אנשי המקצוע ונבחרי הציבור.

ד"ר תהילה קלעג'י מאונ' בן גוריון ומהמכון הישראלי לדמוקרטי אמרה "לאחרונה הוקם תא חדש במפלגת העבודה של חרדים  אליו מתגייסים צעירים וצעירות חרדיים ומדובר בתופעה חדשה והוסיפה "לש"ס יש מקום בשיח ובהידברות מן הצד הפגרמטי  וישנם הרבה חיבורים בין ש"ס לאוכלוסיה הבדואית ובשכונות במזרח ירושלים".

ד"ר ניסים ליאון מהמחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולגיה באוניברסיטת בר-אילן שהוציא לאחרונה את 'ספרו המצנפת והדגל  לאומיות שכנגד בחרדיות המזרחית' סקר בדבריו את יחסה של ש"ס לתהליכים המדיניים תחת הנהגתו של הרב עובדיה יוסף זצ"ל וניתח את פסיקותיו הפוליטיות של הרב עובדיה יוסף זצ"ל.

הרב אברהם בוסקילה סגן ראש מועצת באר יעקב הבחין בין הרב עובדיה זצ"ל הפוסק לבין הרב עובדיה המנהיג וסקר את נקודות הפסיקה של הרב עובדיה זצ"ל גם בסוגיות הנוגעות לדת ומדינה.

העיתונאי אליעזר היון אמר  "ככלל, הציבור החרדי די אדיש לסוגית ימין או שמאל, יש לציבור החרדי דעות ימניות, אך הן באות לידי ביטוי רק כאשר הוא נדרש להן כתגובה פסיביית ולא כיוזמה אקטיבית. זאת כיוון שהציבור החרדי עסוק בנושא ההישרדותי  מהפן התורני והסוגיות הפוליטיות פחות קריטיות בעיניו ".