• ד

ד"ר לאה הימלפרב, המדרשה והמחלקה לתנ"ך, אוניברסיטת בר-אילן

כיצד מלכדת המוזיקה היהודית נשים חרדיות ונשים חילוניות?

תאריך: 2017-01-17 שעה: 10:43

כנס בנושא צלילים ומשמעות ביהדות התקיים במדרשה בשיתוף עם המחלקה למוזיקה בבר-אילן. השיתוף הייחודי יצר כנס הבוחן את המוזיקה ומשמעותה מנקודת מבט יהודית, כפי שגם הדגישה בדברי הברכה שלה רקטור האוניברסיטה, פרופ' מרים פאוסט.

על תפקידה של המוזיקה ככלי מחבר ומקשר בין זהויות הרצתה בכנס אילנה ברוך.
    ברוך, תרפיסטית במוזיקה, תיארה את המפגשים המוזיקליים הייחודיים שהיא מארגנת בין נשים חרדיות, דתיות-לאומיות וחילוניות בבית שמש. "החלום שלי הוא ליצור קירוב לבבות בין נשים מעולמות שונים לחלוטין – והכל בעזרת המוזיקה", אמרה. "המוזיקה פורצת מחסומים, יש לה המון כח. היא משחררת משהו, ויוצרת חוויה של ביחד, חוויה מאוד חזקה של לכידות. זאת דרך הבעה של זהות אישית וחברתית. דרך המוזיקה אפשר ללמוד המון הקשבה וכל ההידברות נהיית אחרת - מילולית ומוזיקלית. המסר הוא: שיש כל כך הרבה אנשים טובים ומקסימים בעם ישראל, בכל הזרמים, ואפשר לחיות ביחד. לכבד, להקשיב ולאהוב". ברוך הסבירה שהשינוי הדמוגרפי המשמעותי שחל בבית שמש יצר לא מעט חילוקי דעות בין האוכלוסיות השונות. והדבר הביא אותה ליזום את הפרויקט החדשני דווקא בעיר זו. הפרויקט כה מצליח שבקרוב ייפתחו גם קבוצות לגברים ואפילו קהילות בחו"ל מבקשות להיות חלק מהפרויקט ולהתחבר לעם ישראל.

מודל טיפולי נוסף באמצעות מוזיקה הציגה נעמי לוי. מודל זה מסייע לקשישים להיזכר  בקטעי מוזיקה שקשורים באופן משמעותי בשלבים שונים בחייהם וליצור דיסק עם סיפור חייהם. לוי הראתה סיפורים מרגשים של קשישים שהפרויקט עורר בהם חיות ושמחה.

הכנס שהתקיים יום לאחר יום השואה עסק גם במוזיקה בשואה ובדור השני לשואה. ד"ר רחל קולנדר הציגה לפני השומעים שירים ולחנים המביעים עוז רוח ותקווה שחוברו בתקופת השואה ונישאו על שפתי היהודים בדרכם האחרונה. ד"ר עטרה פישר דנה בדפוסי תגובה שונים של בני הדור השני ובביטוי המוסיקלי של דפוסים אלו. ד"ר לאה הימלפרב הציגה ניגונים של חסידות מודזיץ שחוברו לפני השואה, במהלכה ולאחריה.

מושב נוסף בכנס עסק במוזיקה בחסידות. מיכאל לוקין תיאר את גלגולו של ניגון המיוחס לרבי לוי יצחק מברדיצ'ב. הניגון, הקרוי 'מאיר'קה בני', מתאר דיאלוג בין מאיר, הבן שמת, המשמיע את קולו מן העולם הבא, ובין האב החי. לוקין הראה כיצד ניתן להוכיח שהניגון הוא אכן ניגון שהלחין רבי לוי יצחק באמצעות סיפור חייו של רבי לוי יצחק, עיון בתורותיו, והתבססות על זיכרונותיהם של אנשים שחיו בתקופתו. הקהל זכה גם ליהנות מעיבודים מוזיקליים לניגון.

ד"ר חנה הנדלר הציגה דגשים במשמעות הניגון בחסידות. וגיטל פפקו דיברה על הניגון ב'מצווה טנץ' (ריקוד המצווה) בחתונה החסידית. היא תארה את המנהג ואת משמעותו ודנה בניגונים השונים המושמעים במהלכו וכן בתפקידו המוסיקלי של ה"בדחן" בטכס זה. באופן מפתיע הראתה גיטל כי ב'מצווה טנץ' קיים מתח מתמיד בין מסורת לחידוש.

בכנס נכחו כמאתיים משתתפים שהאזינו בעניין להרצאות מגוונות. בעקבות הצלחת הכנס שוקלת המדרשה בשיתוף המחלקה למוזיקה לקיים כנס המשך בשנה הבאה. ההרצאות יועלו בקרוב לאתר היוטיוב של המדרשה והציבור מוזמן לצפות בהן.